Phonak Lumity hoortoestellen spelen slim in op wensen van client

Personen met een verminderd gehoor leven in een goede tijd. Het moderne hoortoestel barst namelijk uit elkaar van de nieuwe mogelijkheden en heeft zich in een rap tempo ontwikkeld van de verguisde grote beige banaan achter het oor van opa naar een gadget-achtig apparaatje met talloze mogelijkheden die passen bij wensen van deze tijd. Deze innovaties zorgen ervoor dat het imago van het hoortoestel in sneltreinvaart ten goede verandert.

Om u een idee te geven, de nieuwste generatie hoortoestellen van Phonak heeft ingebouwde Bluetooth voor een directe verbinding met de smartphone, laptop of tv. En met een app op de smartphone kan de gebruiker zelf de instellingen bijregelen op een manier die meer mogelijkheden heeft dan het traditionele drukknopje op het hoortoestel zelf. Bijvoorbeeld om hinderlijk omgevingslawaai zelf terplekke tijdelijk extra weg te filteren terwijl spraak wel goed hoorbaar blijft. De nieuwste trend is het registreren van gezondheidsgegevens, zelfs het meten van je hartslag is mogelijk! Alles is zichtbaar in de myPhonak smartphone app. Met diezelfde app kan de audicienswinkel ook op afstand (via internet) de hoortoestellen bijstellen in een video-belsessie, een uitkomst als men niet naar de audicienswinkel kan komen vanwege een drukke agenda of om gezondheidsredenen. Dit zijn slechts enkele voorbeelden van de enorme vooruitgang die geboekt is. Voor ons welzijn is het van belang om verbonden te blijven met mensen in sociale situaties, in de thuisomgeving of buiten de deur. Goed horen speelt daarbij een grote rol.

Gesprekken verstaan blijft belangrijkste wens 

Ondanks al die nieuwigheden blijft het verstaan van spraak de grootste wens1. Hoortoestellen moeten de hele dag comfortabel klinken, spraak goed hoorbaar maken in stilte en in rumoer, en ook muziek mooi vol weergeven. De nieuwe generaties slagen daar steeds beter in. Dat blijkt ook uit onderzoek: onze Paradise en Lumity modellen worden gedurende de dag aanmerkelijk langer achtereen gedragen dan oudere modellen2. Net zoals bij digitale fotocamera’s het aantal pixels spectaculair is toegenomen, is ook de resolutie van digitale hoortoestellen spectaculair verbeterd. Er kan als het ware een steeds betere, scherpere ‘foto’ van de geluidsomgeving geboden worden. Maar dat is nog maar het halve verhaal, het gaat er om hoe Phonak dit inzet.

Spraakdetectie geeft volgende stap

Phonak blijft continu op zoek naar technieken om spraak beter hoorbaar te maken door omgevingslawaai buiten te sluiten. Directionele microfoons zijn daarbij essentieel. Hiermee wordt als het ware ingezoomd op de spreker, als een soort van zaklamp die op de spreker schijnt. Voorwaarde is wel dat men die persoon aankijkt om goed te kunnen richten. Omgevingslawaai komende van achter of naast de hoortoesteldrager wordt zo grotendeels buitengesloten. Helaas worden dan ook andere sprekers die naast of achter de hoortoesteldrager staan, minder goed gehoord. Niet ideaal dus. Onze nieuwste generatie hoortoestellen ondervangt dit met spraakdetectie, een technologie die we introduceren in ons nieuwste platform Lumity. Deze functie scant voortdurend razendsnel of er iemand in de direct omgeving van de hoortoesteldrager spreekt, en richt de hoortoestelmicrofoons vervolgens tijdelijk ook op die persoon. Zo worden meer personen beter verstaan terwijl omgevingslawaai zoveel mogelijk buitengesloten wordt.

Oplaadbaar geeft meer mogelijkheden 

De complexiteit voor hoortoestelfabrikanten is de laatste jaren enorm toegenomen. Een hoortoestel moet klein zijn, maar wel alle nieuwste functies in zich hebben. Deze nieuwe technieken stellen hogere eisen aan de stroomvoorziening van het hoortoestel. Oplaadbare accu’s blijken daarvoor beter geschikt dan het traditionele knoopcel batterijtje. De kneep zit hem in de spanningsregulatie, dat lukt beter bij oplaadbaar. Zo is de bewegingssensor, die alleen beschikbaar is in de oplaadbare modellen, een stukje hardware waarbij dit nauw luistert. Deze sensor heeft een rol in de aansturing van de microfoons en o.a. de stappentellerfunctie.

Het blijft een hulpmiddel

Een hoortoestel blijft een hulpmiddel en een slechthorend oor kan niet veranderen in een gezond oor. Het is helaas niet zoals bij een bril, die je opzet en je alles weer scherp laat zien. Het gehoororgaan is veel complexer. Daarom is het van belang een hoortoestel niet uit te stellen, maar tijdig actie te ondernemen. De hersenen moeten weer leren omgaan met meer geluiden en hoe langer je dat uitstelt, hoe lastiger dat wordt. Internationaal verschijnen er ook steeds meer studies die de relatie aantonen tussen goed horen en algeheel welzijn3. Al met al doet dat je dan toch heel anders kijken naar zo’n klein apparaatje dat iedereen maar zo lang mogelijk wil uitstellen.

 

  1. Appleton, J. (2022). What Is Important to Your Hearing Aid Clients...and Are They Satisfied? Hearing Review. 29 (6)
  2. EuroTrak study 2022, www.ehima.com
  3. Hearing Review, 27(3)

Voor meer informatie over de Phonak Lumity hoortoestellen gaat u naar phonaklumity.nl 

Home Blog Phonak Lumity hoortoestellen spelen slim in op wensen van client